Recepty zdravej výživy ✔ Tipy & Triky

Pečené hokkaido so škoricou

Pečené hokkaido so škoricou
Výborná zdravá a sladká pochúťka na dlhé zimné večery.

Suroviny: 2 tekvice Hokkaido, štipka morskej soli, trošku škorice alebo škoricového cukru, slnečnicový olej.

Príprava: Tekvicu Hokkaido umyjeme, odstránime zhrubnuté časti, prekrojíme ju na polovicu, vyberieme zrnká a dužinu. Očistenú tekvicu nakrájame na menšie kúsky a poukladáme ich na plech. Potom ju osolíme štipkou soli, ochutíme škoricou a nakoniec pokvapkáme olejom. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 30 minút. Môžeme ju podávať aj so šľahačkou alebo čokoládovým topingom.

Foto © Monika Slivová I Pavol Malenký I Daghan-Malenky GmbH

Kokosový zákusok z kuskusu

Kokosový zákusok z kuskusu
Tento zákusok patrí medzi “zdravšie” zákusky a výborne chutí. Na jeho prípravu môžeme použiť rôzne druhy surovín a môžeme ich obmieňať. Namiesto kokosu je možné použiť aj orechy alebo mak. Poleva môže byť taká, aká vám chutí - čokoládová, citrónová alebo aj žiadna.

Suroviny: 200 g kokosu, 400 g kuskusu, 2 jabĺčka, 3 PL sušených brusníc (môžu byť aj hrozienka), 1 šálku sušených sliviek, 1,3 l vody, 150 g trstinového cukru, štipka soli, 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice, 2 PL oleja, jablkovú šťavu.
Poleva: čokoláda na varenie, tuk Cera, malinový alebo iný džem, trošku kokosu na posypanie.

Kokosový zákusok
Príprava: Jabĺčka umyjeme, ošúpeme a najemno nastrúhame. Potom všetky uvedené suroviny na korpus dáme do nejakej väčšej misky a zmiešame spolu. Nakoniec ich zalejeme vodou a olejom. Dobre premiešame. Takto pripravenú zmes necháme odstáť asi 20 - 30 minút, aby sa tekutina vpila do zmesi kuskusu a kokosu. Po polhodine v nádobe nezostane voda – alebo len veľmi málo. Plech na pečenie potrieme olejom. Zmes preložíme na pripravený plech a rovnomerne rozotrieme. Na dochutenie ju pokvapkáme ešte jablkovou šťavou. Dáme piecť do vyhriatej rúry pri teplote 180 stupňov na 40 - 50 minút. Teplotu a čas regulujeme podľa vlastných podmienok rúry - korpus neupečieme do tmava a sucha. Musí zostať “vlažný”.

Hotový kokosový zákusok môžeme ešte potrieť džemom, čokoládovou polevou a posypať kokosom. Po vychladnutí ho nakrájame na rovnaké diely a podávame ako výborný vláčny múčnik. Poteší malých, ale aj veľkých.

Foto © Monika Slivová I Pavol Malenký I Daghan-Malenky GmbH