Recepty zdravej výživy ✔ Tipy & Triky

Pohánka so zemiakmi a sudovou kapustou

Pohanka so zemiakmi a sudovou kapustou
Je vhodná najmä v zime, mierne ohrieva organizmus.

Suroviny: 250 g pohánky, 0,8 až 1 l vody (ide o zachovanie varného pomeru 1:1,5 pre svetlú pohánku; 1:2 pre tmavú pohánku), 1 veľká cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 4 stredne veľké v šupke uvarené zemiaky, 1 kg vyžmýkanej surovej sudovej kapusty, 1,5 čaj.lyžičky soli; korenie: 1 pol.lyžica majoránky, mleté čierne korenie, 4 pol.lyžice olivového oleja.

Príprava: Premytú pohánku uvaríme vo vode domäkka. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kolieska. V inom hrnci na oleji speníme na kocky nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak a pridáme uvarenú pohánku nakrájané zemiaky. Osolíme a doplníme prekrájanou sudovou kapustou. Neustále miešame, aby sa nám hmota nepripiekla. Okoreníme majoránkou a čiernym korením.

Foto © Darina Strešňáková I Pavol Malenký I Daghan-Malenky GmbH

Kaša zo slzovky

Kaša zo slzovky
Je vhodná najmä v zime, podporuje imunitu a pomáha odhlieňovať organizmus.

Suroviny: 160 g slzovky (dávka pre 1 osobu na deň je 40 g), mrkva 5-6 kusov, 1 stopkový celer, voda na varenie v pomere 1:3.

Príprava: Umytú namočenú slzovku varíme v osobitnom hrnci 1 hodinu. V druhom hrnci v malom množstve vody uvaríme za 20 min. mrkvu a stopkový celer. (Zvyšnú nevyvarenú vodu zo slzovky scedíme a popíjame ako čaj.) Po uvarení obidve zmiešame, krátko prevaríme, pokvapkáme kvalitným rastlinným olejom, posypeme s gomasiom.

Gomasio: Čierny sézam 30 g, 1/5 čaj.lyžičky soli.
Príprava: 2 hod. namočený sézam scedíme a pražíme na sucho na panvici, pokým nezačne pukať. Potom vychladnutý rozdrvíme v mažiari. Pridáme soľ a premiešame.

Upozornenie: Slzovka nie je vhodná pre tehotné ženy!!!

Foto © Darina Strešňáková I Pavol Malenký I Daghan-Malenky GmbH

Sladké kokosové alebo amarantové guličky

Sladké kokosové alebo amarantové guličky
Sú vhodné na doplnenie krvi a upokojenie srdca.

Suroviny: 125 g datle bez kôstky, 125 g slivky, 125 g marhule, 125 g brusnice, 125 g kustovnica - všetko sušené, 125 g čierny sézam, 125 g vlašské orechy, 125 g mak.
Korenie: 1/2 čaj.lyžičky mletej škorice, 2-3 ks rozdrveného kardamomu.
Posýpka: kokosová drť sušená alebo pražené amarantové guličky alebo kakao.

Príprava: Sušené ovocie pomelieme na mäsovom mlynčeku, orechy a mak na príslušných mlynčekoch. Čierny sézam namočíme na 1 hod., potom ho nasucho opražíme na panvici, kým nezačne pukať. Všetko spolu zmiešame, pridáme korenie. Tvarujeme guľôčky veľkosti vlašského orecha. Obalíme v posýpke podľa vlastnej voľby.

Foto © Darina Strešňáková I Pavol Malenký I Daghan-Malenky GmbH

Polievka z čiernej fazule

Polievka z čiernej fazule
Je vhodná najmä v zime, podporuje obličkovú energiu.

Suroviny: 1/2 kg suchej čiernej fazule (namočíme najlepšie cez noc), 1/3 stredne veľkého koreňa čerstvého zázvoru, 3-4 mrkvy, riasa setang (alternatívou sú sušené hríbky), 1 hrsť pohánky; bobkový list 2-3 ks, 1čaj.lyžička kurkumy, 1/2 dl slnečnicového oleja, soľ.

Príprava: Umytý, neošúpaný a nadrobno nakrájaný zázvor s kurkumou osmažíme na troške oleja. Pridáme umytú namočenú fazuľu zalejeme 2 litrami studenej vody, bobkový list a zavaríme, potom varíme na miernom plameni asi 1,5 hodiny. Popri tom samostatne uvaríme v primeranom množstve vody očistenú a na kolieska nakrájanú mrkvu spolu s riasou setang, alebo so sušenými hríbkami (tie je potrebné najprv na 1-2 hodiny namočiť do studenej vody). Uvarenú mrkvu s riasami (či hríbkami) pridáme do vriacej fazule a nasypeme hrsť pohánky na zahustenie. Krátko ešte povaríme a podľa chuti dosolíme.

Foto © Darina Strešňáková I Pavol Malenký I Daghan-Malenky GmbH