Recepty zdravej výživy ✔ Tipy & Triky

Hokkaidové soté s tempehom a ryžou natural

Hokkaidové soté s tempehom a ryžou natural
Suroviny: 1/2 balíčka tempehu, 1/2 tekvice hokkaido, 2 červené papriky, 1 menší pór, 2 stredne veľké cibule, 4 strúčiky cesnaku, kari korenie, štipka morskej soli, 2 PL sójovej omáčky Tamari, 4 PL olivového oleja.

Príprava: Tekvicu Hokkaido umyjeme, odstránime zhrubnuté časti, prekrojíme ju na polovicu, vyberieme zrnká a dužinu. Takto očistenú tekvicu nakrájame na rezančeky alebo na menšie kúsky. Červenú papriku nakrájame tiež na rezančeky a pór na kolieska. Cibuľu očistíme, pokrájame na menšie kúsky a porestujeme ju do sklovita na oleji. Posolíme ju troškou morskej soli. Potom postupne pridávame hokkaidové rezančeky, paprikové rezančeky a kolieska z póru. Nakoniec to ešte trošku ochutíme kari korením, postrúhaným alebo pretlačeným cesnakom a restujeme všetko spolu na oleji približne 20 - 30 minút. V priebehu restovania zmes občas premiešame vareškou a môžeme ju podliať aj primeraným množstvom vody. Krátko pred dokončením vložíme do zmesi na kocky nakrájaný tempeh a necháme ho prehriať. Zmes ešte ochutíme sójovou omáčkou.

Varená ryža natural
Varená ryža Natural: 2 šálky ryže natural, 4 šálky vody, 1 ČL morskej soli, kúsok morskej riasy Kombu.
Príprava: Do hrnca vložíme 2 šálky ryže natural a nalejeme do neho vodu na jej prepláchnutie. Ryžu prepláchneme niekoľkokrát rukami vo vode. Potom vodu opatrne vylejeme z hrnca a celý postup opakujeme ešte dvakrát, až kým nevylejeme z hrnca čistú vodu. Nakoniec pridáme 4 šálky studenej vody a 1 plátok riasy Kombu. Ryžu varíme na ohni bez pokrievky asi 15 minút. Po 15 minútach odstránime z povrchu vody penu. Vodu osolíme morskou soľou a varíme ďalej bez pokrievky, až kým sa voda neodparí po povrch ryže. Potom hrniec prikryjeme pokrievkou a varíme ešte približne 30 minút. Po hodine varenia hrniec odstavíme zo sporáka a ryžu zľahka premiešame.

Hotové jedlo môžeme ešte ozdobiť petržlenovou vňaťkou a podávame ho so zeleninovým šalátom.

Foto © Monika Slivová I Pavol Malenký I Daghan-Malenky GmbH